Sari la conținut

Clara Lectio sau lectura online în vremea pandemiei

  • de
  • iulie 28, 2020iulie 31, 2020

Asociația Vis-à-vis
Comunicat de presă
28 iulie 2020

Starea de urgență și carantina au coincis cu debutul proiectului de promovare a lecturii Clara Lectio, inițiat de Asociația Vis-à-vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Am traversat ultimele cinci luni cu îngrijorare și speranțe zădărnicite de evoluția periculoasă a virusului. Ceea ce trebuia să fie un prilej de întâlnire și cunoaștere cu mentorii Adriana Moca, Anca Berlogea Boariu, Corina Sandu, Cristina Bogdan, Ozana Oancea, Oana Rill, Maria Balabaș, Nicoleta Lefter s-a mutat aproape cu totul în spațiul virtual. Așa am descoperit că tehnologia e de mare ajutor în vremuri potrivnice dar și că firescul unui dialog față în față se modifică prin intermedierea ecranului. Cu toate acestea, am reușit chiar să depășim numărul de ateliere asumat în proiectul inițial, deoarece o parte din elevi și-au dorit să continue să lucreze înafara școlii, în timpul vacanței lor (Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila și comunitatea de elevi de la Biblioteca Metropolitană filiala Dimitrie Cantemir). Grație parteneriatului cu Grupul editorial Art, participanții au primit pachete de cărți cadou.

În timpul atelierelor au fost citite fragmente din autori precum Truman Capote, Roald Dahl, William Shakespeare, Mario Vargas Llosa, Peggy Guggenheim, Michael Ende, Adina Rosetti, Florin Bican, Luis Sepulveda, Veronica D. Niculescu iar în cele două conferințe de la Facultatea de Litere, conduse de Cristina Bogdan, studenții masteranzi au ascultat și analizat texte ale scriitorilor Ruxandra Cesereanu, Cristina Hermeziu, Robert Șerban în prezența coordonatoarei seriei n’autor (literatură română contemporană) de la editura Nemira, Eli Bădică.

Asemenea proiecte sunt extrem de bine primite în mediul mic urban și rural așa cum a reieșit din opiniile participanților și ale profesorilor implicați, de-a lungul timpului. În urma mai multor proiecte similare, credem că în programă e nevoie de un timp dedicat activităților creative cu traineri dinafara mediului școlii (lectură, teatru, desen, muzică) care pot dezvolta copiilor abilități de cunoaștere și exprimare necesare atât în procesul de învățare cât și în plan personal. Atelierele Clara Lectio vor continua și în luna august, la București, în grădina bibliotecii D. Cantemir.

Adriana Moca

Manager proiect Clara Lectio