Sari la conținut

Maria Balabaș – performer și jurnalist cultural la Radio România Cultural

Sunt Maria Balabaş, sound artist şi om de radio. Dimineaţa crossover este emisiunea pe care am conceput-o şi realizat-o timp de 12 ani la Radio România Cultural. Ca artist sunt interesată de memorie sonoră şi lucrez cu arhive audio şi înregistrări de teren. Cu trupa Soare Staniol ne pregătim să lansăm primul nostru album.

„Mama mi-a povestit că, pe la 3 ani, cu febră fiind, singura cale de a mă linişti era să-mi citească Mama mamuţilor mahmuri, o poveste de Mircea Sântimbreanu. Pe la 6 ani, eram cu bunicii într-o excursie şi Tataie îmi citea din Furnica şi Porumbiţa de Tolstoi. Îmi amintesc momentul de uimire faţă de scris; din paginile acelea apăreau, prin semne, alte lumi. Eram uimită de puterea oamenilor mari de a descifra cuvintele şi mi-am imaginat că asta înseamnă să fii om mare, să poţi citi. Mai târziu, Mama mi-a citit Cei 3 muşchetari şi ceva din substanţa acelei cărţi m-a însoţit mereu. Mama încă îmi citeşte, la telefon.
Cu soţul meu am avut momente când ne-am citit reciproc, într-un mic exerciţiu de cunoaştere personală. Acum, îmi fac bibliografia pentru a-i citi copilului meu şi port mereu cu mine Micul prinţ. Adaug basme şi mici povestiri înţelepte cum sunt cele culese de Jean Claude Carriere în Cercul mincinoşilor.
Să citeşti cu voce tare înseamnă să creezi o conexiune imediată cu celălalt. Se creează o stare de intimitate, iar cel care ascultă primeşte – pe lângă text – ceva din personalitatea celui care citeşte.”

 

Cărțile sunt ca dragostea. Când privești înapoi, identificarea primei lecturi este la fel de dificilă ca identificarea primei iubiri.

Abecedarul meu nescris – Florin Bican

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.